Er zijn meer oorzaken voor haaruitval dan je zou denken

Laat ons duidelijk wezen: We willen helemaal niet beweren dat bepaalde haargroeimiddelen niet zouden werken. In vele gevallen geven ze wél het gewenste resultaat, maar de vraag is of ze alleen symptomen bestrijden of ook de oorzaak van je haaruitval bij de wortels aanpakken. En hoe zit het met de resultaten in de toekomst? Blijven de wondermiddeltjes werken en doen ze op lange termijn niet meer kwaad dan goed?

Wij hebben 1 duidelijk advies:
Eerst de precieze oorzaak of oorzaken van je haaruitval bepalen en de behandeling daar heel doordacht op afstemmen, geeft meestal het beste resultaat op korte en op lange termijn.

Het is bovendien perfect mogelijk dat niet 1, maar meerdere oorzaken aan de basis liggen van je haarproblemen. We lijsten hieronder alvast de meest voorkomende redenen voor haarverlies op, maar voor een grondige en persoonlijke analyse ben je natuurlijk altijd welkom in ons salon.

[/fusion_text]
Alopecia Androgenetica is de best gekende haarziekte. Deze chronische vorm van alopecia is een erfelijk overdraagbare haarziekte die zich vooral bij mannen manifesteert. Het mannelijk hormoon testosteron is namelijk de boosdoener.

Het testosteron wordt in de hoofdhuid omgezet in dihydroxy-testosteron (DHT) dat op zijn beurt de groei van het haar vertraagt en uiteindelijk zelfs het haarwortelzakje doet afsterven wanneer het met bepaalde receptoren gaat binden. Wat start met matig haarverlies kan zo ontaarden in toenemende kaalheid De haren worden namelijk steeds korter en dunner tot de wortel volledig afsterft en het haar uitvalt.

Hebben sommige van je familieleden ook last van Alopecia Androgentica, dan kan je ons dit best melden als je in onze kappersstoel belandt. Deze informatie is namelijk erg belangrijk om je correct te kunnen adviseren.

Er zijn ook haarziekten waarbij er vanaf de geboorte geen haargroei voorkomt (bv. congenital hypotrichosis), maar die komen gelukkig erg zelden voor.

Ook een verminderde werking van de schildklier kan haaruitval veroorzaken omwille van de ontregelde
In beide gevallen vraagt u best raad aan uw arts om te bepalen welke medicijnen en acties aangeraden zijn om uw haarproblemen te verhelpen.

Chemotherapie bij kanker resulteert haast onvermijdelijk in haaruitval. De reden is dat niet alleen kankercellen, maar ook gewone cellen bestraald worden. Hoe sneller cellen zich delen, hoe zwaarder ze het te verduren krijgen en haarcellen zijn bij de snelste delers. Na de bestraling is er echter gelukkig snel weer nieuwe haargroei.

Geneesmiddelen zijn veel voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en mannen. Bètablokkers, bepaalde antibiotica en antidepressiva en het starten of stoppen met de inname van een anticonceptiepil kan eveneens invloed hebben op je hormonen en haaruitval in de hand werken.

Doorgaans is het haarverlies in al deze gevallen plots, van beperkte duur en ook prima behandelbaar. Of je je zorgen moet maken? De bijsluiter van je geneesmiddelen en je arts kunnen je vast geruststellen.

Wist je dat ook overmatig alcoholgebruik, roken en lood- of thaliumvergiftiging een oorzaak van steeds dunner wordend of uitvallend haar kunnen zijn?

Doorgaans zal haaruitval niet te wijten zijn aan je voedingspatroon. Enkel in extreme gevallen (bv. anorexia) kan je een vitaminetekort opbouwen dat dusdanig groot is dat het haaruitval kan bewerkstelligen.

Een ijzertekort kan wel een opmerkelijke invloed op je haargroei hebben. IJzer is namelijk een van de voedingsstoffen die je haren het hardst nodig hebben om te groeien. Gezond en gevarieerd eten blijft de boodschap!

Tip: Te veel vitamines innemen is géén goed idee. Het is niet alleen ongezond, een aanzienlijk overschot aan vitamine A kan ook omgekeerd werken en je haar net doen afbreken!

Wanneer extreme stress haaruitval veroorzaakt, spreken van Telogeen Effluvium. Een verhoogde dosis adrenaline gaat in dit geval de haaruitval verergeren. Stress zorgt er immers voor dat adrenaline moeilijker afgebroken wordt en wanneer adrenaline in contact komt met de talgklieren in de hoofdhuid, gaat ze melkzuur produceren. Dat beschadigt de haarwortels en blokkeert de doorstroming waardoor je haren steeds dunner worden en sneller beschadigd geraken.

De remedie? Ontstressen!

Tip: Een gezichtsbehandeling of traditionele scheersessie is ideaal om te relaxen. Ook een hoofdhuidmassage is een strak plan. Dat werkt namelijk niet alleen ontspannend, ook de doorbloeding van de hoofdhuid wordt gestimuleerd waardoor melkzuurproductie actief wordt tegengegaan.

De hoofdhuid is de voedingsbodem voor nieuwe haargroei en daarom is het erg belangrijk om die zo gezond mogelijk te houden. De homeostase moet in balans gehouden worden en dat doe je onder meer door milde en pH-neutrale haarproducten (zoals de OMEGA haarverzorging) te gebruiken.

Een slechte doorbloeding kan ervoor zorgen dat de nodige voedingsstoffen de haarwortels niet bereiken. Je haarproducten goed inmasseren of een zalige hoofdhuidmassage inplannen is dus ook erg belangrijk.

Ook bacteriële hoofdhuidinfecties en schimmels (zoals de “ringworm”) die zich op de hoofdhuid nestelen, pak je best onmiddellijk aan.

Je haar te vaak stijlen (bv. met een hete stijltang) of verven is zeker niet goed, maar niet per se dé oorzaak van je haaruitval. Overdreven stylen kan de haren zelf ernstig beschadigen, maar zolang je hoofdhuid gezond blijft, geldt dat in principe ook voor je nieuwe haar.

Te strakke staarten of dotjes zullen ook geen haaruitval op lange termijn creëren, maar je trekt soms zelf wel heel wat haren uit terwijl je ze samen bindt.

Ben jij binnenkort van je haarproblemen verlost?

Om je haaruitval tegen te gaan, zit er maar 1 ding op. Zoveel mogelijk van bovenstaande tips toepassen om je hoofdhuid en je haren gezond en sterk te houden. De juiste haarproducten gebruiken, zal bijvoorbeeld al een opvallend positief resultaat opleveren. Wij hebben alvast enkele doeltreffende en gezonde haarproducten voor je geselecteerd en die kan je allemaal in onze web shop terugvinden.
Ben je niet zeker over de oorzaak of oorzaken van je haaruitval, blijven je haarproblemen aanslepen, zoek je oplossingen om dun haar weer voller te doen lijken of heb je last van ernstige kaalheid die je met hair concept haartoevoegingen of een pruik wil maskeren? Kom gerust even langs bij haarspecialist Ludo om je haarproblematiek en onze oplossingen te bespreken.

Klaar voor meer haar?

Om je in alle discretie en rust te kunnen adviseren, werken we enkel op afspraak. Laat je ons weten wanneer het je best past om langs te komen?